Satire og karikatur-utstilling: Odd Einarson og Per Stian Johnsen

Satire & ytringsfrihet – utstilling åpner 24.01 kl. 19.00

Verk av

Odd Einarson og Per Stian Johnsen åpner 24.01 kl. 19.00.

Odd Einarson (1910-1991) var akvarellmaler og karikaturtegner. Han er utdannet ved Akademie der Bildenden Künste i München, samt Kunstakademiet i Oslo i henholdsvis 1932 og 1940.

Han var et kjent fjes for mange, der han kom rullende i sitt atelier «Ruslebo». Fra sitt mobile arbeidsrom laget han karikaturer på bestilling, fra folk som ønsket et bilde av seg selv.

Einarson var en aktiv samfunnsdebattant som bidro med sin satire og sitt kritiske blikk, både som omreisende karikaturtegner og ved å levere politiske tegninger til avisa Samfunnsliv. Han var tilknyttet Brochmann- bevegelsen, som ble ansett for å være en kristen variant av kommunismen. Ønsket var å bevare bibelen, men avskaffe kapitalismen.

I 1934 leverte Einarson bildet ovenfor til avisa Samfunnsliv, dette er en god illustrasjon av hans satiriske strek.

Oddvar Einarson, sønn av Odd, vil holde et kort foredrag om sin fars liv og virke.

Per Stian Johnsen (f.1973) var i en årrekke ansatt i lokalavisa i Kragerø som typograf, designer og etterhvert mer og mer som tegner, illustratør og satiriker. I sin ungdomstid fikk han ordnet det slik at Odd Einarsons kjente doning «Ruslebo» ble plassert ved Jernbanetorvet sommerstid, og slik fikk han en innbringende sommerjobb med å tegne karikaturer av tilfeldige forbipasserende.

Per Stian har fortsatt i kreative jobber og særlig har fotografering, filming og digital profilering blitt hovedtyngden i hans profesjon. I fjor startet han for seg selv, og han forteller at han har hatt bra med oppdrag. Ekstra stor pris setter han på de lokale oppdragene, og det kommer godt med at folk kjenner til hans arbeid, blant annet magasinet «Det skjer i Kragerø» som han i sin tid utarbeidet malen til. Per Stian forklarer at etterhvert som han jobbet med tegning og illustrasjon for KV, fikk han en mer tydelig og sterkere strek – og det er disse vi får se mange eksempler på utstillingen på Kragerø-instituttet. Arbeidene er fra perioden 1995 til 2008.

Utstillingen står til og med 8. februar. Verkene til Per Stian Johnsen er til salgs.

Del gjerne dette arrangementet
Arrangementsdetaljer